Kantoor Palfliet

EPC

Energie Prestatie Certificaat

Sinds eind 2008-begin 2009 is het energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht bij residentiële woongelegenheden (woonhuis, appartement, studio, serviceflat, ...) die te koop of te huur worden aangeboden.

Het EPC informeert de potentiële koper of huurder over de energetische kwaliteit van een woning aan de hand van een kental. Dit kengetal vormt de energiescore en wordt berekend op basis van de gebruikte materialen, de isolatiewaarden van dak, ramen, muren en deuren, en de installatie voor verwarming en warm water.

Het EPC moet beschikbaar zijn vanaf het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden. Op basis van dit kengetal kan een kandidaat de energie-efficiëntie van de woning vergelijken en beoordelen vóór deze overgaat tot kopen of huren.

Verkopers en verhuurders moeten hiervoor een beroep doen op een erkende energiedeskundige type A voor de opmaak van een EPC voor hun woning. Kantoor Palfliet heeft de vereiste erkenningen om voor u als energiedeskundige op te treden bij het opmaken van deze certificaten.

Hoe bekomt u als eigenaar dit certificaat? U maakt een afspraak met ons kantoor waarna onze erkende energiedeskundige op de dag van afspraak de woning ter plaatse komt controleren. Op basis van de opgenomen gegevens wordt de energiescore berekend en een attest opgemaakt. Dit attest vormt het EPC en wordt u overhandigd door onze energiedeskundige. Het EPC blijft 10 jaar geldig en kan gedurende deze periode meerdere keren gebruikt of overgedragen worden.

Wat moet aanwezig zijn bij de keuring?

Om de controletijd zo efficiënt mogelijk te benutten is het aangewezen dat u alle documenten binnen handbereik hebt die betrekking hebben op de bouw van de woning en de gebruikte bouwmaterialen.

  • een eerder opgemaakt epc
  • lastenboek, werfverslagen, postinterventiedossier of vorderingsstaten, foto’s
  • bouwplannen van de woning
  • facturen van bouwmaterialen (bv. isolatie, beglazing, ...) en verwarmingsinstallatie
  • technische documentatie van de verwarmingsinstallatie of de sanitaire warmwaterinstallatie.

Extra keuring nodig?

Bij de verkoop van een woning dient met naast het EPC ook volgende attesten voor te leggen aan de koper:

  • proces-verbaal elektrische keuring
  • keuring mazouttank (ondergrond of bovengronds) of keuring gasinstallatie
  • attest reiniging warmwaterinstallatie
  • ...

Wij trachten steeds al uw keuringen op één dag te combineren. Zo bespaart u tijd, moeite en geld. Vermeld daarom steeds onmiddellijk de gewenste keuringen bij uw aanvraag van het EPC.

gratis offerte